понеділок, 4 травня 2015 р.

Мазурик І.Маріупольська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 19

Мазурик Ірина
Маріупольська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 19
РОЛЬ ШКІЛЬНОГО МУЗЕЮ «БАТЬКІВЩИНА» ЗОШ № 19                              У ЗБЕРЕЖЕННІ ПАМ’ЯТІ ПРО ПОДІЇ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ
Одним із дієвих засобів навчання та залучення молоді до участі в житті суспільства є діяльність шкільного музею як головного осередку національно-патріотичного та громадянського виховання школярів. Музейна педагогіка має важливий вплив на формування людини як свідомої, активної, корисної особистості потрібної сучасному суспільству.
В центрі уваги – героїчне життя, діяльність, подвиги окремих осіб, колективів, які пов’язані з історією боротьби проти окупації нацистської Німеччини. Основу експонатів становлять історичні пам’ятки і речі, що відтворюють сторінки історії окремих військових підрозділів, подвиги солдат, партизанів та підпільників – простих людей, які відстояли незалежність своєї країни. Військово-історичні зібрання розповідають про воєнну історію, розвиток військового мистецтва, історію зброї, військової техніки, бойових підрозділів Другої світової війни.
Національно-патріотичне виховання учнів відбувається на прикладах патріотизму і героїзму наших земляків під час Другої світової війни. Головними експозиціями є «Героїзм захисників під час оборони Києва, Одеси, Севастополя». Особливий вплив на формування патріотичних почуттів у сучасних школярів викликає «Битва за Дніпро», «Маріуполь в роки окупації», «Визволення Маріуполя 1943 року», «Пам’ятники і пам’ятні знаки Маріуполя, присвячені Другій світовій війні», «Німецькі агітаційні плакати», «Маріупольці-земляки – учасники партизанських загонів», «Маріупольці-земляки – солдати Червоної армії», «Маріупольці – учасники ОУН-УПА» [1;2;3;4].     
Окремим напрямком збереження памяті є звернення до сторінок національно-визвольного руху на території окупованої радянської України. Прикладом героїчних поступків є діяльність Червоної армії, ОУН, УПА, партизанів і підпільників на території Маріуполя, Сталінської області та України.
Важливою складовою шкільного музею є історія  наступальних операцій Червоної армії на території радянської України та країн Східної Європи, учасниками яких були наші прадідусі, прабабусі, дідусі та бабусі, земляки. Збереження національної пам’яті в контексті трагічних сторінок Другої світової війни – масових розстрілів цивільного населення в кожному регіоні України. Також важливим є вшанування трудової слави людей, які працювали в тилу на металургійних підприємствах для фронту.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ:
1. Фото експонату музею «Батьківщина» Маріупольської ЗОШ № 19
2. Фото експонату музею «Батьківщина» Маріупольської ЗОШ № 19
3. Фото експонату музею «Батьківщина» Маріупольської ЗОШ № 19

4. Фото експонату музею «Батьківщина» Маріупольської ЗОШ № 19 

Немає коментарів:

Дописати коментар