понеділок, 4 травня 2015 р.

Кісельова В. Покровський НВК "Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Артемівської районної ради



Село Покровське і покровчани  в роки німецької окупації

У кожного з нас є своя мала батьківщина, де ми народилися, вчились, виросли та зробили свої перші дорослі кроки. Для всіх покровчан таким місцем є наше рідне село Покровське, яке по праву вважається одним із найстаріших сіл Донецького краю. У 2015 році село відзначить свою 243-ю річницю народження. Його історія багата на події. Неабияку роль у збереженні морально – духовних цінностей народу   відіграють музеї. При Покровському НВК   працює музей  «12 відважних», в якому містяться матеріали про діяльність «Каровської Спілки піонерів»  – єдиної в Україні дитячої  підпільної організації, яка в роки війни боролася з ворогами.  Працюючи екскурсоводом у музеї, відвідуючи заняття гуртка  «Юні музеєзнавці»,  я зрозуміла, як важливо для історії, для прийдешніх поколінь збереження історичної пам’яті
Тема дослідження: «Село Покровське і покровчани в роки німецької окупації».  Об’єктом  дослідження стали події  історії села Покровське  з листопада 1941 року по вересень  1943 року.
Мета роботи: дослідження однієї з найтрагічніших і найгероїчніших сторінок історії рідного села – німецької окупації.
Працюючи над даним дослідженням, ми зустрілися з 10  жителями села, свідками німецької окупації. Під час зустрічей ми вели фото та відео зйомку, відвідали Покровську сільську раду та Артемівський краєзнавчий музей, вивчили матеріали, наявні в шкільному музеї «12 відважних» та  в мережі Інтернет. 
Два роки село та його жителі перебували під владою гітлерівців,  мужньо захищали свої родини,  своє рідне село, свою Батьківщину. На жаль, з плином часу все менше залишається  людей, які були очевидцями цих подій. Тому тема нашого дослідження набуває особливої актуальності.  Актуальність нашої роботи полягає ще й у тому, що ця сторінка історії села мало досліджена .
     Село Покровське  було окуповано фашистами 14 листопада  1941 року.        З історичних джерел та свідчень очевидців ми прийшли до висновку, що політика окупантів була спрямована на фізичне винищення місцевих жителів, перетворення їх на робочу силу, духовне вихолощення й деградацію мешканців окупованих районів, вандалізм щодо їх культурних цінностей.  Протягом всього періоду окупації фашисти та поліцаї грабували місцеве населення. У книзі Татаринова С.Й .та Лєвітова Е.В. читаємо: «Почалося полювання за свинями, курями, яйцями , всякими харчами»[ 13 ]Окупанти забирали домашніх тварин, залишаючи місцевих жителів без засобів для існування. Звичайно, такі дії призвели до фізичного виснаження місцевих жителів, особливо дітей.  Про це при зустрічах говорив і кожен очевидець тих подій . Вони згадують, що окупанти вели себе як господарі і відразу вдалися до залякування місцевого населення. Допомагали фашистам  у здійсненні  вбивств та злочинів  деякі місцеві жителі, які ставали на бік фашистів. За наказом поліцая Нагрудного Івана були розстріляні комуністи – колгоспники Клименко Агафія , Лагер Марія з сином, комсомольцем Миколою. Був убитий колгоспник Анацький, повішений учень школи Вася Суменко, який за спогадами Нескоромної А.М., висів цілий місяць. Було розстріляно декілька невідомих, що зайшли без документів в Покровське, які так і залишились невідомими.
Особливо страждали під час німецької окупації діти. За спогадами дітей війни, фашисти примушували їх працювати, били за найменший вияв непокори чи просто без будь –яких причин, постійно залякували . Проте були деякі  окупанти, які ставилися до місцевого населення з гуманністю. Такі давали дітям їжу та лікували їх.
Ці дії окупантів, звичайно, зустрічали опір з боку місцевого населення. В селі була створена єдина в Україні дитяча підпільна організація «Каровська спілка піонерів».  До загону увійшли семеро юнаків і п’ять дівчат. Командиром загону одноголосно був обраний Вася Носаков .Члени «Каровської Спілки піонерів» розповсюджували листівки, збирали зброю, здійснювали диверсії проти ворога, допомагали в звільненні військовополонених з концтабору м. Артемівськ. Після звільнення села хлопці –каровці пішли на фронт та стали синами полку. Шестеро з них героїчно загинули.  Нами записані спогади каровців Олени Нікуліної, яка нині мешкає в с. Бахмутське,  та Прокопенка Анатолія, який проживав в  м. Артемівськ. Біля школи , як нагадування  прийдешнім поколінням про подвиг, стоїть пам’ятник Васі Носакову, а при Покровському НВК працює музей «12 відважних».
5 вересня 1943 року ввечері бійці  225 –а і 226-а дивізії визволили село Покровське від фашистів. Це було справжньою радістю для місцевих жителів.
Залишаючи село, фашисти спалили спалили будівлю школи, магазини, зірвали і спалили вальцовий млин, міст,  спалили колгоспні будівлі та більше 50 будинків жителів села. Вороги залишили після себе одні руїни та згарища. Про це згадують всі опитувані нами  респонденти.
В результаті дослідження ми прийшли до висновків:
·        Німецька окупація негативно позначилася  долях та здоров’ї жителів села, оскільки окупантами не були створені елементарні умови для життєдіяльності людей:  продукти харчування  реквізувалися німцями, не надавалася медична допомога місцевому населенню( крім поодиноких випадків) Звичайно, такі дії призвели до фізичного виснаження місцевих жителів, особливо дітей.
·          Негативно окупація позначилася і на моральному стані місцевих жителів, що зумовлено жорстоким ставленням окупантів до місцевого населення. Моральний стан жителів села   багато в чому був детермінований німецькою фашистською владою.
·          Загальні збитки, завдані окупантами, становили 2 мільйони 730 тис. карбованців: повністю знищене сільськогосподарське виробництво( рільництво, тваринництво), зруйновано ферми, маслобійню, вальцевий млин,  магазини. спалено 50  хат мирних жителів .
·          Німецька окупація негативно позначилася на системі освіти підростаючого покоління : школа працювала, але більшість дітей не навчалися, не працювали клуб, бібліотека.
·          Німецька окупація негативно вплинула на демографічну ситуацію як у всій Україні, так і в селі Покровське. Це зумовлено загибеллю  великої кількості чоловічого населення села.

          Часи змінюються, але незмінними залишається патріотизм, працелюбність, мужність , відданість людям та рідному селу. Серед жителів нашого села немало особистостей, які  стали  прикладом для молоді, майбутніх  поколінь. Буде жити пам'ять про них, буде жити рідне село. Саме  в цьому  і полягає основний аспект актуальності  нашого дослідження
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА  ЛІТЕРАТУРИ
1.Ф. Вігдорова , Л. Печернікова « 12 відважних» .
2. М. Гранберг « Это было в селе Покровском» .
3.  Грідіна М. «Чинники патріотизму українського народу в роки Великої Вітчизняної війни» // «Історичні і політологічні дослідження », № 1 (41), 2009 р., -с.67.
4. В. Дем’яненко « Сини полків» .
5. Добров П. Історична пам'ять та уроки минулого // «Історичні і політологічні дослідження », № 1 (41), 2009 р., - с.12.
6.Коваль М.В. 1941-й рік і проблеми історичної памяті / М.В.Коваль // Сторінки воєнної історії України: Зб. наук. статей. – К., 2003. – С.5.
7. Історія міст і сіл УРСР. Донецька область. — К.: Гол. ред. УРЕ АН УРСР, 1970. — 992 с.
8. Ніколаєць Ю. у «Політичні настрої селян України на початку радянсько-німецької війни (червень 1941 – липень 1942 рр.)» «Історичні і політологічні дослідження », № 1 (41), 2009 р., - с. 56.
9.Спогади жителів села Покровське – свідків німецької окупації .
10. Овчіннікова Я. « Діти та підлітки Донбасу в умовах Великої Вітчизняної війни (1941-1945 рр.).
 11.Спогади старожила с. Покровське Нагорного Тимофія Євстафійовича  в авторському рукопису Єни Олексія Івановича.
12.О. Стяжкіна, В. Носков « Образ початку Великої Вітчизняної війни у свідомості дітей воєнного покоління» // «Історичні і політологічні дослідження », № 1 (41), 2009 р., -с.139.
13.С.Й. Татаринов , Е. В. Лєвітов  « Покровське – найдавніше село Бахмутського краю», - м. Артемівськ, 2010 рік .
14. С.Й. Татаринов, Н. І. Тутова «Суспільно – політичне та духовне життя в окупованому  Артемівському районі та м. Артемівську( 1941 -1943 р.)» // «Матеріали обласної науково –краєзнавчої практичної конференції, присвяченої 65 – ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 -1945 років»-  ,м. Донецьк,2010 рік, с.20.

Інтернет – ресурси
http://topreferat.znate.ru/docs/index-5425.html?page=175
http://www.donbass.dn.ua/2002/5/20234/20234-01.htm


Немає коментарів:

Дописати коментар