понеділок, 4 травня 2015 р.

Погромська В. Зорянська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів ім. Героя Радянського Союзу П.С. Дубрівного Костянтинівської районної ради

Погромська Вікторія
Зорянська СШ І-ІІІ ст..
Костянтинівської районної ради

РОЛЬ ШКІЛЬНОГО  МУЗЕЮ «НАДБАННЯ СТОЛІТЬ»
В ПАТРІОТИЧНОМУ ВИХОВАННІ МОЛОДІ

Давно вже зарубцювалися рани війни, але в народі пам'ять про неї живе, не слабшає біль втрат.
   Вічні між століттями ті, хто загинув у боях. Славні у віках живі безсмертні солдати, всі, хто сміливо йшов у бій, відстоюючи право на життя, свободу для майбутніх поколінь. І хоч війна вже давно відійшла в минуле, лише діти здатні зрозуміти значення подій, пропустити її через свою душу, залишити у пам’яті.
   Саме для того, щоб вшанувати пам'ять загиблих, щоб застерегти майбутні покоління від таких катастрофічних безглуздих втрат, створюються шкільні музеї.
Краєзнавчі музеї мають специфічні особливості освітнього і виховного впливу на учнів. Саме школі і в тому числі шкільному музею належить важлива роль у вихованні основ патріотизму. Музей формує та розвиває значущі цінності людини.   
  Важлива форма роботи музею – залучення його матеріалів у навчальній та позакласній роботі. Використовуються експонати музею, на матеріалах музею пишуться реферати та інші учнівські творчі роботи.
Шкільний історично-краєзнавчий музей «Надбання століть» заснований у 2005 році. За 10 років реорганізували експозиції, розширили матеріальну базу. Фонд музею складає понад 730 експонатів.  Культурно-історичну цінність мають 117 експонатів, художню цінність має 31 експонат.
В нашій школі історично-краєзнавчий музей «Надбання століть» представлений різними експозиціями. Серед них почесне місце займає експозиція, присвячена подіям Другої світової війни. Сьогодні хочемо звернути увагу на роль роботи шкільного музею у збереженні пам’яті про події Другої світової війни.
В тематичній експозиції музею представлені оригінали і копії документів, фотоматеріали,  солдатські каски, патронні і снарядні гільзи, особисті речі воїнів, деталі військової зброї, листи з фронту, вирізки з газет і журналів, спогади ветеранів про свій фронтовий шлях, книги, подаровані ветеранами війни.
 Стало традицією проведення зустрічей, лінійки пам’яті, уроків мужності з ветеранами війни. Як правило ці зустрічі супроводжуються виступами учасників художньої самодіяльності. Основна мета – показати мужність, героїзм, стійкість наших воїнів в період  війни.
  Важливе місце в патріотичному вихованні займає пошукова робота загону «Юністор». Вона багатогранна.  Пошуковці приймали участь в акціях «Вулиці та пам’ятники  розповідають», «Збережемо пам'ять про подвиг».
          Особливо цінною є робота над опрацюванням матеріалів  про Героя Радянського Союзу, мешканця селища Зоря  Дубрівного Петра Савелійовича,  ім’я якого носить вулиця та школа в селищі Зоря.
Пошуковий загін збирав  свідчення про односельців, учасників воєнних  подій для створення і оформлення «Книги пам’яті». Під час пошуком роботи було встановлено, що 16 односельців є зниклими безвісті. Встановлені прізвища 40 загиблих односельців, данні про яких не занесені до  Книги Памяті України (Донецької області, м.Костянтинівка, Костянтинівський район, том 1)
На основі вивчення епістолярної спадщини учасників бойових дій було досліджено повсякденне життя в умовах війни. Родичі Ноженка Петра Миколайовича, учасника бойових дій, передали до музейного фонду оригінали листів з фронту, довідки про бойовий шлях.
Досліджено бойовий шлях Шайного Віктора Івановича, який 17-річним парубком пішов на фронт і пройшов бойових шлях до Болгарії.
Окремою темою досліджено участь у подіях війни вчителів, учасників війни. Так Трихлеб Марія Федотівна у вересні 1942 року потрапила на каторжні роботи до Нмеччини. Визволили з табору полонених американці. Марія Федотівна була живим свідком зустрічі на Ельбі радянських та американських військ.
Також пройшли дорогами війни   Остапов Олександр Васильович, Хвостик  Іван Григорович
Проведена дослідницька робота та  складено список остарбайтерів, мешканців селища Зоря.  Відомі прізвища п’ятьох дівчат-остарбайтерів:  
·                       Шайнога Марія Григоріївна
·                       Сидорова Клавдія Іллінічна
·                       Митрохіна Софія Федотівна
·                       Найда Катерина
·                       Дурманова Тетяна
Пошуковий  загін «Юністор»  віднайшов дані про мешканця села Зоря Козицького Франца Павловича. Матеріал записано зі слів його доньки Громової Раїси Францівни. 1 вересня 1941 року пішов до лав Червоної армії. У 1943 році родина отримала звістку, що він зник безвісті.

 Встановлено  відомості про зниклого без вісті Янченко Миколу Прохоровича. На підставі знайдених пошуковим загоном фактів, на меморіальну дошку пам’яті «Загиблим односельчанам» рішенням сходу громади було занесено ім’я  односельця.
На підставі інтерв’ю «дітей війни» досліджено життя дітей воєнного покоління, їхнє повсякденне життя.
В тісній співпраці з НТУ «Інтелект», проведені історичні дослідження. Учні захистили дослідницькі роботи на теми: «Партизанський рух в Костянтинівському районі», «Їх іменами названі вулиці»


Немає коментарів:

Дописати коментар